KOSTRÅDGIVNING

Vi vet att det här med  kost kan kännas svårt och förvirrande, så ska det inte vara! Vi på Vgains vill hjälpa dig att göra goda val för din hälsa och/eller prestation. Hos oss får du ett kostupplägg anpassat för dig och dina behov. Upplägget har i syfte att utbilda och vägleda dig i hur du kan tänka kring kosten och göra bra val på lång sikt! Vi erbjuder kostrådgivning Online eller face 2 face i Livingrooms lokaler på Rödabergsgatan 11 i Stockholm.


VÄXTBASERAT

Vi på Vgains guidar och vägleder dig som är nyfiken på en växtbaserad kost.
Begreppet vegan eller vegansk används ofta inom livsmedelsindustrin för att märka livsmedel utan animaliska ingredienser. Att vara vegan innebär att man i största möjliga mån undviker produkter/saker som bidrar till djurs lidande. Därför har vi  valt att använda ordet växtbaserat istället när vi endast fokuserar på kosten. 

Dem flesta av oss har blivit uppväxta med att äta ko, lamm, gris, kyckling, fisk och skaldjur. Även mjölk, yoghurt, kvarg, glass,ägg, ost, fisk & skaldjur. Våra måltider innehåller ofta produkter som nämns ovan,  dvs från djurriket. 

Varför ska man då äta växtbaserat?
Etiskt ställningstagande för..

Djuren
-Djurindustrin föder upp och dödar nästan 100 miljoner landlevande djur varje år, bara i Sverige.
-Djuren har samma förmåga att känna smärta och glädje som vi människor ändå behandlas de som om de vore saker. Genom att äta växtbaserat gynnar du inte denna industri.

Miljön
-Det går åt 10 gånger så mycket energi,mark och vatten att produkera animaliska livsmedel jämfört med likvärdiga vegetabiliska livsmedel.
-Djurindustrin är den sektor som globalt sett bidrar mest till vattenföroreningar.
-Djurindustrin står enligt FN:s jordbruksorgan FAO för 18% av utsläppen av växthusgaser i världen, mer än världens samlade transporter.

Av hälsoskäl
En välplanerad växtbaserad kosthållning är..
-Rik på fibrer och antioxidanter.
-Kan minska risken för hjärt & kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancer former som t.ex. tarmcancer. 
-Världscancerfonden avråder helt från att äta processade köttprodukter.

informationen är tagen från djurrättsalliansens hemsida.